pühapäev, 10. mai 2009

Aasta 1834

Jälle üks aasta, mil tehti hingeloendit.
Venemaal oli keisriks Nikolai I keda loeti militaristlikuks valitsejaks ja ta valitsemisaeg algas Dekabristide ülestõusu mahasurumisega.
Sangaste mõis kuulus Friedrich Wilhelm Rembert Bergile (1794-1874), kes koos venna Gustav(Astav)Gotthardiga olevat seal oma nooruse veetnud, aga alles alates 1851 aastast elab Gustav von Berg Sangastes.
Vaatame siis kuidas rahvas Sangastes elab.
Punga talus elab endiselt Mihkel oma naise Kirstini ja tütre Lottaga.
Peremeheks on küll saanud poeg Mik. Miku Naine Ann ja nende 3 tütart on seal ka.
Veel on talus Mihkli kolm nooremat poega Matz, Theowil ja Jakob. Võõrast rahvast ei ole.
Hengevõtja talus elab Karl oma naise An`i ja poegade Jakobi, Jaani ja Hansu ning tütre Tioga. Seal elab veel mitu peret, aga kedagi neist pole märgitud peremeheks või sulaseks. Miski kommuun? http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA.1865.2.94/1:38
Januste talus elab Jakobi poeg Juhan oma naise ja 9 lapsega.
Zälitse talus elab siis Jakobi tütar Mari oma mehe Theowil Krüneriga, kes ongi talu peremees. Nende kuuest lapsest on elus ainult poeg Gustav ja tütar Mari. Peale sulase pere elab talus veel perenaise õetütar ja ühtlasi ka ristitütar Mari Luksep, ilmselt nagu kasvandik.
Mari vend Theovil Luksep elab koos vanaisa ja vanaemaga Lopil, aga peeremees on seal uus. Theowil on Anni ja Kilian Luksepa vanim laps. Luksepad ise elavad Krüüdneri Totzi talus koos ülejäänud kolme lapsega.
Piri Merti talus sulasena elab Jaani vanim poeg Andrus oma teise naise ja kahe pojaga.
Andruse õde Mari, elab Koba Matsi talus ja ta mees Kotre Taldrik on kirjas kui sulane. Naljakas, et selles talus elavad ainult sulased, peremeest pole. Maril on tütar ja 2 poega, kolmas vanim poeg elab kusagil mujal.
Nuda Merti talus elab aga Jaani tütar Tio koos mehe Märt Kengiga ja kahe pojaga. Peremees Märt ei ole.
Jaani noorim tütar Katri ja ta mees Johan Jõgi, aga on mul kahe silma vahele jäänud, ja jäid mul leidmata.
Jaani noorim poeg Kotre aga on saanud peremeheks Kalsa Otti talus. Elab seal naise ja 2 tütrega, lisaks on sulaseks õemehe Märdi poeg esimesest abielust ja majapidamises on ka venna Andruse tütar Mari samuti venna esimesest abielust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar