neljapäev, 2. aprill 2009

Perekonnanimi

1820 aasta paiku said Liivimaa talupojad perekonnanimed. Olgugi, et Onomastika NET i andmeil perekonnanime Kärson ei olegi pandud, siis 1826 aasta vaherevisionis on see ilusti olemas. Kirikuraamatutes on ta kül kujul Kerson ja vahel Kaerson. Igal juhul, kõik pered kes 1782 aastal Kussu Jüril elasid, võtsid selle perekonnanime. Hingeloendis on 7 sellenimelist kirjet. Osa on pered ja osad üksikisikud. Meie oleme vaadanud ainult ühte peret ja selle järeltulijaid, sest ma ei tea, kuidas need teised sugulased on.
1826 aastal, aga on Kussu Jüri kõik kolm talu tühjad, Jakob on 1821 aastal surnud. Tema poeg Johan koos naise, 6 lapse, õe Madli ja ema Liisiga, on asunud Januste tallu.
Jaani poeg Andrus elab oma naise ja 2 tütrega Säägro Mallo talus. Vend Kotre aga Koba Matsi talus, ilmselt sulane.
Ka esiisa Mihkel on Sarapult ära Punga tallu kolinud. Kõik lapsed, peale Karli, kes on mõisas kirjas, ja poja Jüri, kes 1819 aastal 5 aastaselt suri, elavad kodus. Ka vanim poeg Mik, kes on abiellunud 1822 aasta 5. novembril Anniga ja neil on aastane tütar Ann.
Ja laiast maailmast. 1. jaanuaril 1826 - Kölni gümnaasiumi füüsikaõpetaja Georg Simon Ohm avastab, et elektriahela vool võrdub pinge ja takistuse jagatisega (Ohmi seadus). Nii et elekter juba olemas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar