teisipäev, 28. aprill 2009

Essinu lats

Nii uus probleem, Mis on Kussu Jakobil tegemist selle Eksind lapse Kotriga, kes on sündinud 8. aprillil ja ristitud alles 29 juunil 1818.
Niipalju saan aru, et ema - Wahheta Johani tütre Lotta ütluse järgi, on isaks keegi, kes on kuidagi Jakobiga seotud.
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA.1298.2.6:138
parempoolse lehe kolmas kirje.
Termin Essinu Lats- lõunaeesti murdes, kõlab paremini kui varem kasutatud väljend Hoora lats. Eriti palju Essinud Latsi on soldatinaistel. Vene kroonu, kestis tol ajal 25 aastat. Ja ainult 20% nekrutiks läinud meestest tuli tagasi.

1 kommentaar:

  1. Nii perekonnaajaloo foorumist Kirsti Ervola abil järgmine seletus: Kas lapse ema Lotta oli Kusta Jacobi talus tüdruk või kasvandik? Igatähes Kusta oli tema hooldaja ja vaderidega tunnistaja, et ema sõna järgi lapse isa peaks olema luterlane:
    V. laut Aussage der Mutter im Beyseyn des Vormünders Kusta Jacobs und der Gevattern soll der Vater ein Lutheraner seyn. M. Wahheta Johani T. Lotta.
    ja Teisalt, ehk see Vormünder Kusta võib olla ka vöörmünder, kirikuülem, mitte hooldaja.
    Uurisin veidi , 1816 aastal Jakobil ei olnud sellenimelist teenijat, ega kasulast. Naiste jälgi on üldse raske ajada, ja ühenimelisi mitu. Wahheta Johanil on tütar Lota küll. Ja Wahetal elabki üks lota kes on peremehe Paabuga abielus, aga ta on seda ka 1826. aastal. Nii, et sinna see jääb.

    VastaKustuta